Город

Обробка кущів смородини восени від шкідників і хвороб

Осінь – заключний, але дуже важливий період для різних обробок ягідних чагарників. Після плодоношення вони потребують різноманітних відновлювальних заходах. Ці культури починають готуватися до зимівлі, тому осінній догляд включає в себе і підгодівлю, і профілактичну обробку від шкідників і хвороб. Візьмемо, приміром, смородину – один із найпоширеніших ягідних кущів. Вона невибаглива і стресостійка, а при грамотному відношенні ще і високоврожайна. Давайте розглянемо, як, коли і чим обробити смородину, щоб вона і в наступному році нас порадувала великою кількістю корисних ягід.

Строки осінньої обробки

Обробку смородини можна проводити в кілька етапів, орієнтуючись і на терміни, і на стан самих кущів. Строго кажучи, «осінній» догляд починається відразу після плодоношення та збору врожаю, а цей період припадає на кінець останнього літнього місяця. Саме з серпня проводять відновлювальні підживлення, обприскують кущі від шкідників і хвороб, а також приступають до санітарних обрезкам.

Але ці заходи, звичайно, розбивають на декілька етапів:

  • обрізка – санітарна (серпень), що формує і омолоджуюча (кінець вересня, жовтень);
  • підживлення – відновлювальна (серпень), осінній (вересень);
  • обробка від шкідників і хвороб – симптоматична (липень-серпень), профілактична (жовтень).

Звичайно, терміни потрібно коригувати у відповідності з кліматичними особливостями вашого регіону. Ми вказали усереднені показники для більшості областей.

Обробка інсектицидами від шкідників

Після збору ягід на кущах може залишатися ще багато шкідників. В кінці літа у деяких з них закінчується період розмноження, і остання генерація комах і павукоподібних готується до зимівлі або на самих кущах, або під листовим опадом і в бур’янах, або в грунті.

Серед основних шкідників смородини:

  • попелиця;
  • пильщики;
  • стеклянница;
  • бруньковий кліщ;
  • златка;
  • павутинний кліщ;
  • почковая моль.

При невисокій чисельності багатьох паразитів в літній час ми могли навіть не помічати. Але будьте впевнені – хороші умови зимівлі і відсутність нашої реакції в наступному році приведуть до різкого зростання популяції. І ось тоді може початися боротьба навіть не за врожай, а за порятунок кущів. Тому осінніми обприскуваннями ми не дамо шкідників закріпитися в ягоднике, а чисельність расселяющихся особин у весняний період рідко буває дуже високою і їх легше буде перехопити.

Осіння обробка від шкідників полегшується тим, що врожай вже зібрано, і ми не обмежені у виборі хімічних препаратів. Нам потрібно лише підібрати ефективний засіб, виходячи з виду паразитів, їх чисельності та оброблюваних площ. Наприклад, якщо ваш ягідник складається з десятків кущів, то краще скористатися в об’ємній каністрі з ежектором. Підключивши її до водопроводу з допомогою шланга, ви зможете за лічені хвилини якісно обробити дуже велику площу. А що входить в його склад активна речовина – лямбда-цігалотрін ефективно діє проти широкого переліку шкідників.

Обприскування від шкідників проводяться у денний час в похмуру погоду або рано вранці і ближче до вечора, коли спаде сонячна активність. Кущі перед обробкою повинні просохнути від роси чи опадів. Небажано приступати до профілактичному обприскуванню напередодні прогнозованих дощів і у вітряну погоду. Особливу увагу при обробці варто приділити місцях можливої зимівлі шкідників – прикореневій зоні та приствольним колам.

До початку роботи необхідно провести підготовку:

  • виполоти бур’яни;
  • прибрати рослинний сміття і стару мульчу;
  • провести санітарну обрізку;
  • зачистити відшарувалася кору і закрити великі тріщини на пагонах (якщо їх небажано обрізати).

Якщо якісь шкідники з’являються у вас з року в рік або в поточному сезоні була серйозна спалах їх чисельності, то інсектицидну обробку смородини краще зробити два рази – в кінці літа (відразу після збору врожаю) і на початку осені.

Обробка від хвороб

Смородина, як і будь-які інші культури, може вражатися самими різними хворобами. І якщо осіння профілактика від вірусних хвороб сенсу не має, то ось з фітопатогенними грибами можна і треба боротися. Спори грибків розносяться з вітром, на одязі, з допомогою домашніх та диких тварин і навіть з неякісним посадковим матеріалом. До пори До часу вони можуть «дрімати», чекаючи своєї години, коли настане відповідна температура і вологість.

У смородини часто зустрічаються:

  • борошниста роса;
  • септоріоз;
  • антракноз;
  • іржа;
  • сіра гниль.

Восени, після листопаду від них обробляють не тільки кущі, але і пристовбурові круги будь-яким доступним фунгіцидним препаратом, ефективні також мідьвмісні препарати: бордоська рідина, мідний або залізний купорос.

Осіння профілактика хвороб включає в себе і ліквідацію провокують хвороби за умов надмірного загущення крони і поганого ґрунтового повітрообміну. Перше питання вирішується разреживающими обрізками, а другий прополкою бур’янів і розпушуванням грунту. Якщо протягом літа з’явилися ознаки вірусних хвороб, наприклад, смугастої мозаїки або махровості, то уражені кущі необхідно викорчувати і спалити, щоб вони не заразили весь ягідник.

Використання біологічних препаратів

Не всі рослинники довіряють хімічних засобів для профілактики хвороб або шкідників, побоюючись їх токсичності та шкідливого впливу на людину і навколишнє середовище. Не будемо їх переконувати, хоча будь-які препарати, що використовуються в агрозащите, проходять всебічні випробування і в рекомендованих дозах і концентрації цілком безпечні.

Але прихильники екологічного садівництва можуть використовувати для боротьби з шкідниками інсектициди біологічного походження – або . Перший препарат виробляється на основі продуктів життєдіяльності мікроорганізмів (аверсектін С), а другий на базі рослинної концентрату (далматская ромашка). До речі, їх можна рекомендувати використовувати і до збору врожаю при появі вогнищ шкідників, так як після обробки ягоди абсолютно безпечні для вживання вже через пару днів.

Народні засоби

Незважаючи на те, що ринок насичений ефективними засобами захисту рослин, ряд садівників наполегливо продовжує використовувати народні засоби. Звичайно, вони здатні знизити ризик зараження хворобами і відлякати шкідників. Але їх результативність восени, коли починається період регулярних дощів, істотно знижується, так як такі кошти часто являють собою прості настої і відвари, добре змиваються дощем. Та й саме по собі їх дія сильно обмежена за часом, тому їх частіше застосовують у весняний і літній період.

Так, наприклад, від шкідників використовуються настої:

  • тютюнової пилу;
  • часнику;
  • золи;
  • полину;
  • чистотілу;
  • гірчиці.

Також обробку проводять мильними розчинами і відваром цибульного лушпиння.

Внесення осінніх добрив

Смородина, завдяки високій стресостійкості, здатна сама ефективно протистояти багатьом шкідників і хвороб. Але для цього їй знадобиться збалансоване харчування, тому осіння підгодівля – обов’язкова складова догляду. Кущі можна підгодувати навіть двічі – відразу після плодоношення, поки вони ще не скинули листя, і перед зимівлею, у вересні.

Перше правило осінніх підживлень – мінімум азоту. Зовсім його, звичайно, з раціону харчування смородини виключати не можна, так як цей елемент продовжує залишатися важливою складовою обмінних процесів у рослин. Але перегодовувати їм кущі у другій половині літа дуже не рекомендується, так як він уповільнює одеревіння річного приросту. Внаслідок цього, пагони взимку можуть вимерзати.

Перша підживлення смородини відразу після збору врожаю переслідує дві мети:

  • швидке відновлення сил кущів;
  • стимуляція обмінних процесів, що завершують сезон вегетації.

У серпні можна використовувати рідкі добрива і вносити їх не тільки під корінь, але і по листу. Хоча позакореневе підживлення вже і не так ефективні, як на початку сезону. Але в рідкій формі поживні речовини засвоюються смородиною набагато швидше, ніж у сухої.
Друге внесення добрив спрямовано на зміцнення кореневої системи, накопичення запасів поживних речовин у тканинах, формування нирок і підвищення стресостійкості рослин.

Традиційно восени вносять калійні і фосфорні добрива, а також суху органіку – компост або перегній. Наприклад, можна підгодувати смородину так (на кущ):

  • 30 г суперфосфату;
  • 15 г сірчанокислого калію або 20-25 г калімагнезії.

Органіку в пристовбурні кола можна закласти у вересні або перед приходом холодів – у жовтні. Вносять її як мульчу шаром 3-5 см або неглибоко прямо в грунт при перекопуванні. І хоча коренева система смородини залягає не так близько до поверхні, як, наприклад, у малини, сильно перекопувати землю не варто, максимум, на 10 см, відступивши від пагонів 40-50 див.

Найкращий ефект дають спеціальні комплексні осінні добрива. Справа в тому, що вони містять і інші важливі елементи, які необхідні смородині для повноцінного закінчення періоду вегетації, підготовки до холодів і майбутнього зростання. До таких належить . Воно розроблено, як раз, для завершального харчування зимуючих рослин і містить, крім основних макроелементів, магній, кремній і кальцій – важливі елементи, що підвищують стійкість смородини до морозів, хвороб і шкідників. Це гранульоване добриво можна внести простим розпушуванням.

Будь-які кореневі підгодівлі потрібно поєднувати з поливами, так як вода захищає кореневу систему і прискорює засвоєння поживних речовин рослиною.

Обрізка смородини восени

Осіння обрізка смородини може бути і санітарної, і омолоджуючою, і формує. У першому випадку ми видаляємо всі слаборозвинені, зламані, уражені хворобами і засохлі пагони. Так ми чинимо з будь-якими різновидами смородини.

Омолоджуюча обрізка смородини проводиться не тільки для планової зміни скелетних пагонів на заміну, але і для реанімації дуже старих кущів. У першому випадку у чорної смородини видаляємо гілки старше 4-5 років, а у червоної і білої – старше 7-8 років. Кардинально омолоджувати запущені старі кущі варто в тому випадку, якщо не хочеться втратити улюблений сорт. Треба сказати, що найпростіше омолодженню піддається чорна смородина, червону, як правило, після зниження врожайності з-за віку просто викорчовують і висаджують новий кущ.

Проводити таку обрізку краще в два етапи:

  • у перший рік вирізати половину старих пагонів, освітливши кущ;
  • на наступний сезон, дочекавшись пробудження нульових пагонів, видалити залишилися старі гілки;
  • з нульових пагонів залишити 5-6 найбільш сильних.

Під час формувального обрізування кущів смородини обрізають всі молоді кореневі паростки, а також зростаючі всередину, випадають із загальної крони, склонившиеся до землі. Також вкорочують верхівки основних пагонів на зовнішню бруньку для стимуляції розгалуження. Щоб зробити правильну обрізку, потрібно орієнтуватися і на вік смородини. Основні формуючі заходи закінчуються приблизно на 3-4 рік, коли біля кущів вже є 3-6 основних пагонів, кілька дво – і однорічних. Таким чином, вже є плодоносна частина куща і «ремонтна база» для заміщення вибувають в силу віку або пошкоджень основних пагонів.

Зручно, що восени можна «по гарячих слідах» повноцінно оцінити стан всіх гілок і видалити самі слабкі і неперспективні. Деякі садівники при формує обрізку залишають на зиму молоді пагони, що називається, з запасом. Після суворих холодів частина з них може загинути, тому такий прийом є певною страховкою збереження приросту.

Ось такі роботи зі смородиною потрібно провести восени, щоб ягідник залишався здоровим і високоефективним. Ця культура здатна плодоносити і без активного втручання, але грамотний осінній догляд гарантує майбутні високі врожаї.