Окрошка класична. Рецепт, перевірений роками
Саме літнє блюдо – окрошка. Вона чудово освіжає, готується швидко і точно вийде навіть у молодої господині. А знаєте, що зробить звичну окрошку різноманітніше, а що може зіпсувати? А знаєте, в чому користь і недоліки окрошки? Хтось здивується, але і у цієї страви є мінуси! Розповідаємо і, звичайно, ділимося рецептами!
Історія окрошки
Цей холодний суп – традиційне #блюдо кухні. Назва походить від «кришити», а перші #рецепти згадуються ще в книгах кінця XVIII століття. Ранній прообраз #окрошки – ботвинья – холодний суп на квасі з редькою, щавлем, листям буряка, шпинату, кропиви та іншої трави.
Окрошка – просте блюдо, яке з’явилося у селян і стало застосовуватися #кулінарії. Її готували з різними видами м’яса, рибою, солоними огірками та сливами, заправляли огірковим розсолом, яблучним оцтом і квасом. Окремо до окрошки подавали смажену картоплю.
Одна з версій приписує авторство в питанні створення окрошки поволжским бурлакам. Вони готували в спеку #їжу з квасу і сушеної вобли.
Цікаво! У Рязанської і Тульської областях окрошку називають «квас» або «квасне».
Квас або кефір?
На чому ж правильно готувати? На квасі або кефірі? Традиційна окрошка в минулому була тільки на квасі, принаймні, в цьому впевнені історики, проаналізували не одну кулінарну книгу. Кефір тоді просто не могли додавати, він одержав широке поширення тільки в міру розвитку виробництва молочних продуктів в СРСР.
У нас переваги розподілилися так: тільки в третині регіонів більше готують окрошку на кефірі. В інших областях – на квасі.
Але, як би її не приготуй, ми впевнені, буде смачно!
Як готувати окрошку
Є багато варіантів приготування окрошки. Класичний рецепт – окрошка на квасі з ковбасою. Про нього розповімо детальніше.
На 4 порції знадобиться:
- 300 гр. вареної ковбаси;
- 2 картоплі;
- 3 яйця;
- 1 огірок;
- 100 гр. зелені (цибуля зелена, кріп);
- 1,5 л. квасу;
- 80 гр. сметани.
Приготуємо окрошку за класичним рецептом покроково:
- Відварюємо яйця і картоплю;
- Дрібно порізану зелену цибулю і кріп змішуємо в окремій тарілці з сіллю і злегка приминаем для посилення смаку;
- Нарізаємо остуджений і очищений від шкірки картоплю, яйця, ковбасу, огірок. Кубиками або соломкою – справа смаку;
- Складаємо всі інгредієнти в одну посуд, додаємо зелень і заливаємо квасом;
- Солимо і перчимо за смаком.
Класична окрошка готова. При подачі в тарілку потрібно покласти ложку сметани, перемішати. Приємного апетиту! Ах, так. . . Це ще не все!
Лайфхаки приготування окрошки від шеф-кухарів:
- Якщо у огірків груба шкірка, її краще попередньо очистити;
- Сметану бажано брати з жирністю 20% і нижче. Густа домашня #сметана тут не підійде, вона погано розчиняється у холодному супі;
- Пікантний #смак додає ложечка хрону і гірчиці;
- У холодний #суп можна нарізати тільки білки яєць, а жовтки розтерти з гірчицею до однорідного стану і потім додати до решти інгредієнтів;
- Використовуйте «правильний» #квас – кислуватий, ароматний, але не солодкий. Поліпшити смак магазинного квасу можна, якщо на 3-4 години покласти в нього кілька скоринок чорного або бородінського хліба і дати настоятися в теплі.
Варіації окрошки
Класичний рецепт окрошки ми розповіли, але є й інші варіанти. «Покришити» можна все, що завгодно – редис, буряк, відварні гриби, варене чи копчене м’ясо, відварний язик (краще яловичий), м’ясо крабів і навіть рибу (солону, типу анчоусів). Зустрічається і #вегетаріанська версія – тільки з овочами.
Є і різні варіанти заливки. Окрошка може бути:
- Кефірі;
- Газованої мінеральної води;
- Ряжанка;
- Овочевому або буряковому відварі;
- Огірковому розсолі;
- Айраном;
- Молочній сироватці.
Додати пікантності в таку окрошку допоможе столова ложка оцту.
Рада! Не використовуйте в окрошці майонез, він на 60-70% складається з жиру і погано розчиняється у холодній рідині. У такому супі будуть плавати на поверхні неапетитні жирові згустки
Переваги окрошки
Приводів полюбити цю страву і частіше готувати багато. Окрошка – це:
- Їжа, в якій багато складних вуглеводів і клітковини. Вона нормалізує рівень цукру в крові, роботу кишечника і нирок, виводить шлаки і токсини;
- Джерело вітамінів і мінералів – магнію, кальцію, йоду, фосфору, калію та інших;
- Низькокалорійне блюдо (особливо на пісному м’ясі), на якому можна схуднути без таких побічних ефектів як запаморочення, постійний голод, погіршення працездатності, дратівливість;
- Кефірний варіант окрошки добре впливає на шлунок і кишечник;
- Універсальне блюдо, компоненти якого можна змінювати;
- Їжа швидкого приготування – нарізка займе не більше 10 хвилин.
І є тільки один недолік, який закидають окрошку – складно зупинитися і не попросити добавки.
А як готуєте окрошку ви? Часто робите? Поділіться сімейними рецептами в коментарях.
Колись готувати, а хочеться різноманітною і смачною їжі? Захотілося окрошки прямо зараз? Замовте з доставкою, який вже зовсім скоро відчинить двері в гастрономічний світ. Тут вже є різні варіанти цього та інших страв. Зверніть увагу на пропозиції місцевих кулінарів – різноманітні авторські домашні страви за доступними цінами. Смачно і зовсім недорого!
До речі! Вже зараз Kulinarista працює в тестовому режимі, до запуску по всій Росії залишилося зовсім небагато часу. Coming soon. . .
Ви добре готуєте окрошку? Пригостіть користувачів Kulinarista і заробити на цьому! Все просто – зареєструйтесь, додайте на вітрину свої страви і готуйте під замовлення. Працювати з нами зручно, адже можна почати без капіталовкладень, витрат часу на пошук клієнтів та доставку. З цим допоможе сервіс.