Інформаційно-пізнавальний журнал

Про все

7 таємниць спирту, які так і не розгадали

7 таємниць спирту, які так і не розгадали

Наразі чистий спирт під час застілля вже рідкість… Та й купити його стало не просто. В аптеках “глоду” щось заборонили до масового продажу, що говорити про медичне. Але були часи, коли саме спирт був “рідкою валютою”, а не горілка. Але за всієї популярності напою він досі зберігає в собі таємниці, які і зараз ніхто пояснити не може.

Почнемо із простого. Хто застав 90-ті напевно пам’ятає голландський спирт Royal, що був у продажу. Жодних акцизів до 95-го не існувало і купити його можна було в будь-якому кіоску. Коштував він прийнятно і продавався у літрових суліях. Згадали? Марка справді дуже, як зараз кажуть, прокачена, але одразу після введення законодавства про обіг алкоголю Royal повністю зник із продажу. Досі незрозуміло чому. Адже й легалізувати бренд праці не склало б.

Вважається, що питний спирт у СРСР був набагато популярніший за горілку. Особливо на Далекому Сході та Крайній півночі. Чому? Ну, ось ця загадка давно вирішена. За простонародною версією вся річ у зимових температурах – горілка замерзає при мінус 25, а спирт при – 114 градусів за Цельсієм. Насправді спирт у віддалені райони було простіше та дешевше транспортувати, оскільки він і компактніший, і легший. Також він легко розбавляється водою, як правильно це зробити, розповідають тут https://sunduk-pub.kiev.ua/?p=18264.

За часів СРСР пили не лише питний, а й технічний спирт, так званий денатурат і нічого, не труїлися. Нині, що, народ слабше став? Якщо склоочисник любителів гарячого штабелями укладає(( Чому так точно не відомо і є тільки припущення. Наприклад, що до радянського технічного спирту отруйні домішки були, але в малих, безпечних концентраціях і найчастіше такою присадкою був гас. Неприємно, зате не смертельно.

7 таємниць спирту, які так і не розгадали

До речі, ви знаєте, чим медичний спирт відрізнявся від питного? Нічим! Просто медичний мав пройти купу сертифікацій, а з питним усе було простіше. Зараз правда різниця більш явна і болюча, тому що як медичний часто використовують ізопропіловий спирт і ось він точно отрута при прийомі всередину.

А ще ніхто не знає, чому перша чарка питного спирту обпалює горло, а всі наступні – ні. Тобто механізм зрозумілий – це звичайний хімічний опік з утворенням білка на слизовій і саме він оберігає горло від ще більшого пошкодження. Тільки не зрозуміло чому цей шар не змивається зі слизової оболонки при повторному прийомі порції такого ж спирту.

Більш безпечно для горла пити розведений спирт. Але і тут “спливає” таємниця) Хто подібне робив – знає, що при розведенні спирту водою одержувана горілка нагрівається, при тому достатньо, щоб прийом алкоголю “на груди” доводиться на якийсь час відкласти. Ось чому рідина нагрівається і досі ніхто не знає. Реакції ніякої немає. Є каламутні припущення про вільні водневі зв’язки, але це лише припущення.

До речі, розведення спирту водою не така вже й проста операція. Точніше навіть ціла рецептура, хоча чого може бути простіше! Однак, важлива умова – спирт потрібно вливати у воду і ніяк не навпаки. Якщо спирт 96-градусний, то щоб отримати 40-градусну горілку потрібно розбавляти в пропорції 2 до 3. Якщо ж розбавити 1 до 1, то на виході буде алкоголь на 48 градусів. І, так, пропорціями рецепт не обмежується і для отримання правильної горілки суміш потрібно добре перемішати і дати вистояти приблизно добу.

Ще одна таємниця – це вплив на організм, майже містичний)) Так якщо наступного ранку після спиртових ливань, випити буквально склянку звичайної води, то сп’яніння настане по другому колу. Подібного ефекту не дає більше жодного напою. Та й горілка такою властивістю не має, хоча різниця у них лише у концентрації етанолу та мізер добавок.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *